«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκο�� Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του. Η αντιπροσωπία της επιτροπής αποτελείτο από Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, Πρόεδρο της Επιτροπής ECON.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας. Σε σχέση με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου.
Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμαναν ότι παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχει απευθείας στη διαπραγμάτευση, ο ελεγκτικός του ρόλος μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι ευρωβουλευτές της αντιπροσωπίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύγκλιση απόψεων και το κοινό έδαφος που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η ελάφρυνση το ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.