​«Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που μου έδωσαν την εξαιρετική ευκαιρία να προκαλέσω αυτή τη συζήτηση». Με αυτήν την φράση ξεκίνησε την αγόρευση του στην Βουλή ο κ.Τσίπρας στην συζήτηση για την δικαιοσύνη, εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «έπρεπε να γίνει η συζήτηση αυτή για να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα, οι ημέρες και οι εγκληματικές σας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων».

«Η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για παρέμβαση της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη προσπάθησε να κερδίσει τ��ς εντυπώσεις, αλλά η στάση της δείχνει αφέλεια. Θεώρησε ότι θα δώσει μια παράσταση ιερής αγανάκτησης, σε αγαστή συνεργία με ορισμένα ΜΜΕ, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία. Εδώ αρμόζει η φράση "ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές" Δεν σκεφτήκατε ότι μόνοι σας θα ανοίγατε το κουτί της Πανδώρας και ότι προκαλείτε την τύχη σας σε ένα μεγάλο πολιτικό στραπάτσο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης του είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης δικαιοσύνης-πολιτών.

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για να αποδίδεται δικαιοσύνη» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

«Μιλήσατε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, επικα��ούμενοι μία συζήτηση του κ.Παπαγγελόπουλου με την κ.Τσατάνη. Για την εν λόγω υπόθεση διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο τρεις σημαντικές υποθέσεις. Ποιος ζήτησε τη συνάντηση; Πώς έφτασε η υπόθεση στην εισαγγελέα Τσατάνη; Με ποια πρόθεση αφαιρέθηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο; Ποια ήταν αλήθεια η παρέμβαση του κ.Παπαγγελόπουλου; Για το ζήτημα Βγενόπουλου έχει διαμαρτυρηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες που οφείλουν να διερευνηθούν. Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος. Δεν είναι όμως ακόμη ώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά. Θα περιμένουμε το... πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας. Δεν θα περάσει φαντάζομαι στα μονόστηλα των εφημερίδων» είπε ο κ.Τσίπρας, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για θράσος.

Στην συνέχεια απαρίθμησε ο κύριος Τσίπρας μια σειρά από «αντισυνταγματικές και με τη βούλα παρεμβάσεις» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πέρα από τη χώρα καταφέρατε να χρεοκοπήσετε και τα κόμματά σας... 210 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Ν.Δ. Από αυτά, τα 197 εκατ.ευρώ αφορούν δάνεια από τράπεζες και δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν�� είπε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, δεσμευόμενος ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες και θα αποδοθούν.

«Κάποιοι συνεχίζουν να τρέφουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις...Θα τελειώσει σύντομα το γαϊτανάκι. Θα καταθέσουμε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια με κόμματα και ΜΜΕ» τόνισε.

Κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ότι παρενέβη στον τρόπο εκλογής των προϊσταμένων των δικαστηρίων λίγο πριν τις εκλογές. Αυτή είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παρέμβαση και όχι ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει με τον κ.Παπαγγελόπουλο.

«Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει με το θράσος τους ή να κλάψει. Για την υποκρισία και την ηθική κατάπτωση. Πάντα υπήρχαν προβλήματα και παρεμβάσεις, όμως την τριετία Σαμαρά - Βενιζέλου θέριεψαν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση και για παραλείψεις.«Πρώτο και κύριο η παράδοση της λίστας Λαγκάρντ» εξήγησε.

«Φαίνεται ποιος θέλει και δεν θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Αυτό που εξοργίζει τον μέσο πολίτη είναι η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές παρά την πρόσκληση»,συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η τεχνολογία της λήθης πρέπει να τελειώσει... Θα ζητήσω διενέργεια ελέγχου του συνόλου των δικογραφιών» είπε ο κ.Τσίπρας, λέγοντας πως θα ζητήσει με την αναθεώρηση του Συντάγματος να τελειώσει η... "ντροπή" του ν��μου περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ.Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση Παπασταύρου, λέγοντας ότι ο τελευταίος, σύμφωνα με έγγραφα, φέρεται να μην ήταν απλός διαχειριστής όπως ισχυρίζεται, ούτε πληρεξούσιος αντίθετα, εμφανίζεται ως δικαιούχος και ιδιοκτήτης λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ. Στην συνέχεια απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ρώτησε «γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρά - Παπασταύρου; Γιατί ένας νεοεκλεγμένος πρόεδρος δεν λαμβάνει αποστάσεις από το σκοτεινό παρελθόν;».

Αναφερόμενος στο κύκλωμα των εκβιαστών-δημοσιογράφων, κατηγόρησε την ΝΔ ότι είχε στενές σχέσεις με τους κατηγορούμενους, καλώντας την Συγγρού να δώσει εξηγήσεις για «τις υπηρεσίες που της παρείχαν οι δημοσιογράφοι-εκβιαστές».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην υπόθεση της Siemens, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο των σκανδάλων», για το οποίο όπως είπε, υπήρξε «απαράδεκτος εξωδικαστικός συμβιβασμός».

«Το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρεία ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ, όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισ ευρώ. Η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή, διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens», τόνισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Σας καλώ κύριε Μητσοτάκη να συμμετάσχετε... Άλλωστε οι σχέσεις σας με πρόσωπα μπορεί να φανούν χρήσιμες» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ (ΕΡΤ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ)

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Παραιτήσου! Εκλογές γιατί ο τόπος δεν σας αντέχει άλλο!»

Άδειασε η Βουλή μόλις πήρε τον λόγο ο Μιχαλολιάκος

Ψεύτης και γυμνός ο Τσίπρας για την Φώφη-"Παραιτηθείτε πριν να είναι αργά"