Να ανοίξει από αυτή τη Βουλή η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Είναι αναγκαίο ένα νέο "πολιτικό συμβόλαιο" με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση», είπε η Φώφη Γεννηματά κατά την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ξενοφώτα Κοντιάδη και της Αλκμήνης Φωτιάδη «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμα και τί πρέπει ν’ αλλάξει;», που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θ. και Δημ. Τσάτσου στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Όπως επισήμανε η ίδια, στην Ελλάδα το δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν άργησε να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο δοκιμάζοντας τις αντοχές του σύγχρονου συνταγματικού κράτους.

Μεταξύ των προτάσεων της κας Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποσύνδεση της εκλογής του από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, η δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη διάλυση της Βουλής, η αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και η ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου.