«Η κυβέρνηση δεν θα κάνει την Ειδομένη... Καλαί». Αυτό διαβεβαίωσε την Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον FOCUS FM.

«Δεν θα ασκήσουμε βία στους ανθρώπους, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε και σιγά σιγά θα καταλάβουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τους τα μεταφέρουν διάφοροι», τόνισε ο κ.Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας – σε αντίθεση με όσα λένε κάτοικοι της περιοχής – ότι δεν έχει κλαπεί ούτε ένα πτηνό!

«Στην Ειδομένη υπάρχουν 12.000-13.000 άνθρωποι και δεν εκλάπη ούτε… κότα! Μίλησα με την πρόεδρο της Ειδομένης το μόνο παράπονο που μου έκανε και είναι λογικό, είναι πως οι πρόσφυγες βρίσκονται σε καλλιεργήσιμα εδάφη και έχουν γίνει ... κάποιες ζημιές» ,είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναγνωρίζοντας πάντως το γεγονός ότι «πρόκειται για μια δύσκολη πραγματικότητα, αν και η παρουσία της αστυνομίας είναι εντονότατη».

«Εγώ δικαιολογώ και τον δήμαρχο Κιλκίς και τον δήμαρχο Παιονίας που αντιδρούν, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος, πρέπει να καταλάβουν οι δήμαρχοι πως πρέπει να βάλουν πλάτη, να φιλοξενήσει κάθε περιοχή όσα άτομα μπορεί», σημείωσε ο κ.Κουρουμπλής.
Επεσήμανε πως είναι αντίθετος με την κατανομή προσφυγικού βάρους κυρίως στην Μακεδονία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το προσφυγικό πρέπει να απλωθεί και προς τα κάτω με τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας και στη νότια Ελλάδα.

Η ζούγκλα του Καλαί

Η παραγκούπολη του Καλαί στην Γαλλία ήταν τους προηγούμενους μήνες το σπίτι για πάνω από 6000 μετανάστες, που είχαν την ελπίδα ότι θα περάσουν λαθραία στην Βρετανία και είχε γίνει γνωστή και ως «Ζούγκλα» λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Στην περιοχή είχαν στηθεί εκατοντάδες σκηνές, ανάμεσα στις οποίες είχαν δημιουργηθεί καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία ακόμα και κλαμπ! Μετά από εντολή ωστόσο του γαλλικού δικαστηρίου, οι αρχές ισοπέδωσαν την παραγκούπολη του Καλαί. Σήμερα τα μόνα στοιχεία που θυμίζουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο κάποτε υπήρχαν χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών είναι μία μικρή... αυτοσχέδια εκκλησία, ένα τζαμί και ένα σχολείο δίπλα σε μία σειρά από 125 κοντέινερ. Πλέον περίπου 2.500 άνθρωποι διαμένουν σε μια τοποθεσία κοντά στην Δουνκέρκη, ενώ μερικοί έχουν κατασκηνώσει σε σπηλιές και άλλοι σε μία εγκαταλελειμμένη εκκλησία στ�� παράλια της Νορμανδίας.

beaf.jpg