​ΜΚΟ που παραπληροφορούν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Δυστυχώς ανάμεσα στον πολύ κόσμο που βοηθάει, τους ανθρώπους που ενημερώνουν με τα πραγματικά γεγονότα και τις προοπτικές τους πρόσφυγες, υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων που καλυμμένοι πίσω από το όνομα κάποιας μικρής ΜΚΟ ή κάποιας πρωτοβουλίας παραπληροφορούν τους πρόσφυγες, τους τροφοδοτούν με ελπίδες, εντός εισαγωγικών, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τους καθοδηγούν, σε μερικές περιπτώσεις, στο πώς θα περάσουν τα σύνορα και θα βρεθούν στην Κεντρική Ευρώπη», είπε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε:

«Εμείς προσπαθούμε με φυλλάδια, με ανθρώπους εκεί, με αστυνομικούς, να τους πούμε την πραγματικότητα. Δηλαδή ότι τα σύνορα είναι κλειστά οριστικά και ότι πρέπει να γυρίσουν στους καταυλισμούς όπου εκεί θα τους δοθούν τα στοιχειώδη, αλλά θα τους δοθεί ίσως και κάποια προτεραιότητα για τη διέξοδο στον δρόμο τον οποίο επέλεξαν. Δεν είναι εύκολο, αλλά συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και νομίζω ότι σιγά-σιγά οι πρόσφυγες το αντιλαμβάνονται».

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές και στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο Ν. Τόσκας τόνισε πως «οι ροές έχουν πέσει πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες».

«Το προηγούμενο 24ωρο μπήκαν, συνολικά, στα ελληνικά νησιά 232 άνθρωποι. Είναι πολύ μικροί ρυθμοί. Δεν έχει αρχίσει όμως να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Θα αρχίσει μάλλον την επόμενη εβδομάδα και εκεί θα φανεί κατά πόσο η Τουρκία σέβεται αυτά που υποσχέθηκε ή όχι. Είμαι γενικά επιφυλακτικός», τόνισε.

Ερωτηθείς τέλος πού αποδίδει τη μείωση των ροών, αφού ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης απάντησε:

«Είναι πιστεύω μία ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας η οποία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντά της. Κακά τα ψέματα. Δεν είναι τυχαίες οι ροές οι οποίες έρχονται από την Τουρκία. Μπορεί να ελέγξει τις ροές αυτές και φαίνεται ακριβώς από τη μείωση αυτών των ημερών».