«Δεν έγινε κάποια συζήτηση κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την επιβολή έκτακτου φόρου, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων» δήλωσε κατηγορηματικά ο Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, o υφυπουργός Εργασίας είπε ότι η εξεύρεση πόρων για την κοινωνική ασφάλιση παραμένει θεμελιώδες ζήτημα για την κυβέρνηση, τόνισε ότι κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί κάποιες σκέψεις, αλλά –όπως υπογράμμισε- «δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα τέτοια ζητήματα κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».
Ωστόσο, επανέλαβε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία, όπως υπενθύμισε ο κ. Πετρόπουλος, θα προέλθει από την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων ανέρχονται σε μισό δισ. ευρώ ετησίως, ενώ αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό σύστημα είπε ότι δημιουργεί μια ανταποδοτική σχέση των εισφορών με τις καταβαλλόμενες συντάξεις, συμπληρωμένο από το ποσό της εθνικής σύνταξης.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι 5 με 6 δισ. ευρώ ετησίως χάνονται από την ανασφάλιστη εργασία και είπε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου.