Τη δημιουργία δομών 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας εντός του επόμενου εικοσαήμερου αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα.
Όπως δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη την ενίσχυση του αρμόδιου υπουργείου με προσλήψεις και να κατατεθεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Όπως ανέφερε, από τις αρχές της εβδομάδας εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την ανακούφιση της κατάστασης στην Ειδομένη με ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και διάθεση μέσων μεταφοράς για την μετακίνησή τους στις δομές που μπορούν να φιλοξενηθούν.
Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, ενώ αναβαθμίζεται η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καλύψει την φιλοξενία 14.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ειδομένη, με δεδομένο το γεγονός ότι τα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτα και πρόσθεσε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 2.000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές. Από τη Δευτέρα, η δυνατότητα αυτή θα αυξηθεί, καθώς θα εντατικοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, απαντώντας σε ερώτηση, για το αν κινήσεις αντίστοιχες με την Ειδομένη θα γίνουν και για την αποσυμφόρηση του Πειραιά, δήλωσε ότι «η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να πάψουν να υφίστανται». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά».
Σχετικά με το αν τα hot spot είναι κλειστά κέντρα ισχυρίσθηκε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης, αλλά σχετικά με τα νησιά διευκρίνισε: «Τα θεωρούμε κλειστές δομές, υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στην διάθεση των ελληνικών Αρχών, η αντίληψη δεν είναι να φυλακίσουμε τους ανθρώπους».
Για το αν η Ελλάδα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» (οπότε θα έχει την κύρια ευθύνη για περίθαλψη των προσφύγων) ο κ. Κυρίτσης παρέπεμψε στα όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ότι «η ελληνική πλευρά δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο».