Ταξίδι στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί ο υπουργός Παιδείας. Ο κ.Φίλης, αφού έστειλε το δικό του μήνυμα για την 25η Μαρτίου στα ελληνικά σχολεία, μιλώντας για επανάσταση χωρίς… Τούρκους, έφυγε στις ΗΠΑ για τα εγκαίνια της έκθεσης "Θεοί και Θνητοί" στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Ο κ.Φίλης είχε σειρά επαφών στον ��ΗΕ για το προσφυγικό. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Unicef κ. Άντονι Λέικ, με τον οποίο συζήτησε την δημιουργία εκπαιδευτικών δομών για τα προσφυγόπουλα στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η Ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την UNICEF με απώτερο σκοπό την περίθαλψη των προσφυγόπουλων που φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα και κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών.

Κλιμάκιο της UNICEF βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στα παιδιά αυτά μέσω ψυχολόγων και δασκάλων.

Σκοπός του Υπουργείου παιδείας είναι τόσο η δημιουργία παιδικών σταθμών, όσο και η γλωσσική ένταξη αυτών των παιδιών στην Ελλάδα. Όσα από αυτά τα προσφυγόπουλα επιλεγούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, θα ενταχθούν στο σχολικό σύστημα. Άλλωστε υπάρχει και προγενέστερη ενταξιακή εμπειρία στην δεκαετία του 90 με την Αλβανία. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ε.Ε και γι᾽ αυτό τον λόγο θα παρέχεται η δυνατότητα εκμάθησης... Aγγλικών και Γερμανικών.

Τέλος, και οι θρησκευτικές ελευθερίες αποτελούν προτεραιότητ�� για την Ελλάδα και όπως τόνισε αξιωματούχος του Υπουργείου Παιδείας δεν θα επιτραπεί η περιχαράκωση των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι η λατρευτική έκφραση θα προστατευτεί.

Θα μαθαίνουν άραγε και την ιστορία έτσι όπως την περιγράφει ο κύριος Φίλης;