«​Το προσφυγικό και η διαχείρισή του, τα δικαιώματα των προσφύγων, η ασφάλεια της χώρας μας, η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και το ζήτημα της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους δανειστές της «είναι δύο ζητήματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λευκωσία.

Έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, η κ. Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσον εκτιμά ότι με την πρόσφατη συμφωνία για την προσφυγική κρίση -αν εφαρμοστεί- μπορεί να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους δανειστές, τόνισε: «Ο συμψηφισμός τους είναι λάθος, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Είναι ένα θέμα το πώς θα πρέπει να σταθούμε στην αξιολόγηση και ένα δεύτερο ζήτημα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διεκδικούμε».

«Ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα να διεκδικήσει η χώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για όσο διατηρούνται οι ροές, γιατί βλέπετε ότι δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν σταματήσει, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και βεβαίως να στηρίξει και τις τοπικές κοινωνίες και τις περιοχές της χώρας, που έχουν προφανώς πληγεί από την προσφυγική κρίση. Η εικόνα στην Ειδομένης είναι μια εικόνα, που δεν μπορεί να τιμά ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και την Ευρώπη» προσέθεσε.

Για το Κυπριακό η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και «να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό».