​Η αξιολόγηση και το προσφυγικό δεν συνδέονται. Αυτό τόνισε από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα που απαιτούνται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης.

«Το πρόγραμμα διάσωσης είναι ανεξάρτητο από τις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα και πρέπει να παραμείνει σε τροχιά», είπε χαρακτηριστικά, καλ��ντας την Ελλάδα να κάνει βήματα στο μέτωπο των συντάξεων, του φόρου εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι όροι έχουν ήδη τεθεί», τόνισε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η Κομισιόν δεν έχει ορίσει διορία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσθέτοντας πως οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.

«Υπάρχει η ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, αλλά φυσικά δεν ��πορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα από ότι κινείται η ελληνική κυβέρνηση για την λήψη σημαντικών αποφάσεων», τόνισε ο κ.Ντομπρόβσκις.

Τέλος, παραδέχθηκε πως η αξιολόγηση θα αποτελούσε ένα καθησυχαστικό σημάδι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας.