​«Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ALPHA 9.89.

«Οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντισταθούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στο φόβο και να απαντήσει με τις αξίες της αλληλεγγύης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων», είπε η κυρία Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Η απάντηση σήμερα, εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη. Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας».

Σχολιάζοντας τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, η Ο. Γεροβασίλη τόνισε πως «είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά».

«Πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ένα από τα κλειδιά είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών», είπε.

Όσον αφορά στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να εφαρμοστεί η συμφωνία γιατί συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της συμφωνίας».

«Με την συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής της συμφωνίας. «Κλειδί για την επιτυχίας της είναι η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας και η ταχύτητα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλων. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση δε για την κατάσταση στην Ειδομένη, ανέφερε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα δε θα ανοίξουν, απελπίζονται και αυτό δημιουργεί περισσότερες εντάσεις.

«Αυτό κάνει ακόμα ποιο δύσκολη μια ομολογουμένως δύσκολα διαχωρίσιμη κατάσταση. Προσπαθούμε να τους πείσουμε να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας όπου θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι η παραμονή τους εκεί είναι αδιέξοδη. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι πρόκειται για κυνηγημένους ανθρώπους, θύματα των ιδίων που κάνουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων για το ποιος κάνει τι. Από επικοινωνία με τους αρμόδιους, υπάρχει η πληροφόρηση ότι και σήμερα θα καλυφθούν ανάγκες με την συνεισφορά του στρατού. Επαναδραστηριοποιούνται επίσης και οι ΜΚΟ», είπε η Ο. Γεροβασίλη.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου, ενώ τέλος για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή είπε ότι αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.