​Την άποψη ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα από όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, ΕΕ – Τουρκίας, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Δεν πρέπει να αλλάξει το ό,τι έχει συμφωνηθεί άσχετα από το δυσάρεστο γεγονός το οποίο συνέβη. Να σας το πω και λίγο διαφορετικά, δεν υπάρχει κάποια ρήτρα υπό προϋποθέσεις εφαρμογής αυτή�� της συμφωνίας, ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα εφαρμοστούν όλα κανονικά», είπε ο κ. Μάρδας.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη μπορεί να συνεννοηθεί και να ασκήσει μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, ο Δ. Μάρδας απάντησε:

«Στο θέμα της τρομοκρατίας σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρχει πλήρης συνεννόηση. Σε άλλα θέματα δεν υπάρχει. Αλλά θα σας πω το εξής, παρακολουθώντας την ιστορία της Ευρώπης, έτσι χτίζεται η Ευρώπη. Δηλαδή, μέσα από τις διαφωνίες, κάποια ώρα φτάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις. Εμείς αυτή την κρίση τη ζούμε έντονα, γιατί μας αφορά».

Στην επισήμανση δε ότι ήδη κλείνουν τα σύνορα Γερμανίας – Βελγίου και γίνονται ακόμα πιο αυστηροί οι έλεγχοι με τη Γαλλία, ο υφυπουργός Εξωτ��ρικών σημείωσε:

«Αυτά προβλέπονται και στη συνθήκη του Σένγκεν όπως προβλέπεται και επαναφορά του ελέγχου των επιβατών των κρατών-μελών που μετέχουν στη συμφωνία. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία αν παρουσιαστεί κάποια απόκλιση από ό,τι έχει συμφωνηθεί όπως βλέπετε υπάρχει ένας ιδιαίτερα συστηματοποιημένος διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία και όλα αυτά τα θέματα εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο του διαλόγου και θα βρεθούν οι προσήκουσες λύσεις. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα, η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν θεωρούμε ότι μπορεί το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα να επηρεάσει την εξέλιξή της».