«Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει. Επικράτησε τρόμος, φόβος. Οι πληροφορίες κατέκλεισαν τις Βρυξέλλες». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τις πρώτες στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ιστορίες», το βράδυ της Τρίτης.

Όπως είπε, ο ίδιος ήταν καθοδόν προς το κτίριο της Κομισιόν τη στιγμή της επίθεσης στο αεροδρόμιο, όταν είδε μπάρες να σηκώνονται μπροστά του –στα πλαίσια έκτακτου σχεδίου της πόλης. Μετά το χτύπημα στο μετρό, διηγήθηκε πως βγήκε από το αυτοκίνητό του και μπήκε στο κτίριο από έναν εναλλακτικό δρόμο.

«Μπήκαμε αμέσως στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, θέσαμε σε λειτουργία το αντιτρομοκρατικό κέντρο στη Χάγη και αρχίσαμε να συντονίζουμε τα κράτη– μέλη», επεσήμανε ο επίτροπος, καλώντας τα μέλη της ΕΕ να ανταλλάζουν πιο άμεσα τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους για τρομοκρατικές δραστηριότητες.
«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στην συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες των διαφόρων χωρών. Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται έτσι εύκολα η τρομοκρατία. Όσα συστήματα και να στήσεις, η τυφλή βία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα», είπε ο κ.Αβραμόπουλος.

«Επειδή οΣαλάχ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη και άρχισε να …. μιλάει στις αρχές, η συμμορία άρχισε να θέτει σε εφαρμογή τα σχέδια που είχαν καταστρώσει από κοινού» εκτίμησε ο κ.Αβραμόπουλος σε άλλο σημείο.

Επεσήμανε εξάλλου ότι «αυτό που ζήσαμε στο Παρίσι, το ζήσαμε και στις Βρυξέλλες σήμερα. Ήταν copy paste… Οι βόμβες ήταν κατασκευασμένες με την ίδια συνταγή».

Αποκάλυψε πως πριν τρεις μήνες έγινε κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στο ίντερνετ, και τότε ο ίδιος τους ζήτησε να αφαιρεθούν από το διαδίκτυο, οι πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους τρομοκράτες για την κατασκευή βομβών. «Η ανταπόκριση τους ήταν θετική» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ εύκολο σήμερα να έχει κάποιος πρόσβαση στα όπλα.

Προειδοποίησε ότι πρέπει όλη η Ευρώπη, αλλά και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένοι, ενώ επεσήμανε πως οι δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών είναι «γέννημα – θρέμμα» των χωρών που στρέφονται εναντίον τους. «Η Ευρώπη πρέπει να δει το ζήτημα της επανένταξης αυτών των ανθρώπων», είπε.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν πως με τα κλειστά μπορούν να αποφευχθούν τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κ.Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «λάθος προσέγγιση». «Κανένα σύνορο και κανένας φράχτης δεν πρόκειται να εμποδίσει τους τρομοκράτες», τόνισε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το αν και κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, επισημαίνοντας πάντως πως «η συγκεκριμένη συμφωνία έχει άλλο σκοπό, την καταπολέμηση των δικτύων των παράνομων διακινητών και την διακοπή των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας να αποχωρήσει από τα hotspots που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά ,γιατί διαφωνεί με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ.Αβραμόπουλος έκανε λόγο για "παρανόηση που έχει προκύψει", τονίζοντας ότι ο ίδιος θα επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Φίλιπο Γκράντι για να λυθεί το θέμα. «Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, τα νησιά πρέπει να αδειάσουν, πρέπει να γίνουν νομοθετικές προσαρμογές και με την στήριξη των εμπειρογνώμων της Κομισιόν... Δουλεύουμε αρκετά για την εφαρμογή της επανεγκατάστασης» πρόσθεσε, τονίζοντας πάντως ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπεται η κράτηση όσων δεν αιτούνται άσυλο

Τέλος, άφησε αιχμές ότι ...κάποιες χώρες της ΕΕ με την στάση τους βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ