Για μία "εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση", που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή, για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, εκφράζοντας την ελπίδα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, παρά την συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό τους, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εφαρμοστεί η συμφωνία στο σύνολό της και όπως θα έπρεπε.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο θα βοηθήσει την Ελλάδα, στέλνοντας άμεσα προσωπικό, και συγκεκριμένα 200 αστυνομικούς και 100 διοικητικούς υπαλλήλους, εξειδικευμένους σε θέματα παροχής ασύλου, αλλά και με την παροχή μέσων.

Στο ερώτημα «τι μέλει γενέσθαι με τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα», ο κ.Ζάιμπερτ δήλωσε ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας και εν καιρώ, όπως είπε, «θα δούμε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία μετεγκατάστασης».