Περίπου 4000 εμπειρογνώμονες έρχονται στην Ελλάδα, προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και εφαρμογή του μηχανισμού που συμφωνήθηκε στα νησιά, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η αποστολή του προσωπικού έχει ήδη ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Νωρίτερα πάντως την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε τις δυσκολίες στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «54.000 θέσεις που είχαν προβλεφθεί για τις μετεγκαταστάσεις θα είναι τώρα διαθέσιμες για τους σκοπούς της επανεγκατάστασης Σύρων από την Τουρκία προς την ΕΕ».

«Το σχήμα ένας προς έναν έχει ως στόχο να αντικαταστήσει γρήγορα τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές σε επικίνδυνες συνθήκες κατά μήκος του Αιγαίου, με μεθοδικότητα και νομική διαδικασία επανεγκατάστασης», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στόχος είναι οι επιστροφές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Δείτε επίσης:

Ο Ντομπρόβσκις μας προειδοποιεί: Να μη ζήσουμε πάλι το καλοκαίρι του 2015

Υποχρεωτικό πλέον το αίτημα για άσυλο- Ποιες οι επιλογές των παράτυπων μεταναστών