«Πρέπει να σας πω ότι μεγάλωσαν οι ανησυχίες μας για τα αδιέξοδα που οδηγείται συνολικά η πολιτική της ΕΕ, με τις τελευταίες αποφάσεις της, στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία που πλέον φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, για όλα τα βασικά ζητήματα τα οποία από την αρχή θέσαμε» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «επιβραβεύεται η τούρκικη πολιτική, η τούρκικη αστική τάξη, η οποία εποφθαλμιά στη περιοχή, γκριζάρει το Αιγαίο και συνεχίζει ουσιαστικά να στέλνει ανθρώπους, πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται και βεβαίως για την παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου το οποίο στην ουσία αυτό περιλαμβάνεται στις αποφάσεις και της Συνόδου Κορυφής».

Ζήτησε επίσης να εξασφαλιστεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης, «όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν μπορούν να λυθούν εδώ και από εκεί και πέρα βεβαίως, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να οδηγηθούν στ�� δρόμο τελικού προορισμού τους».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η κατάσταση «εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη» παρά «τις όποιες προσπάθειες γίνονται από τους εργαζόμενους στο Λιμενικό Σώμα, από τους εργαζόμενους εδώ του Πειραιά, όλης της Ελλάδας και την αλληλεγγύη που εκφράζουν στο δράμα αυτών των προσφύγων, έτσι ώστε να έχουν στοιχειώδεις κανόνες επιβίωσης».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ κατέληξε ότι οι προσπάθειες αυτές «δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους ίδιους τους πρόσφυγες που ουσιαστικά έχουν διωχθεί βάναυσα από την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε την πύλη Ε2 και τους γύρω χώρους του λιμανιού του Πειραιά, στους οποίους φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, η όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρέδωσε δύο κιβώτια με φάρμακα και καραμέλες για τα παιδιά. Παράλληλα, έγινε καταγραφή των αναγκών των προσφύγων σε φάρμακα.