«Είχαμε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό αλλά κυρίως για την εφαρμογή της σημαντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε. Πρέπει να σας πως ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε εκεί» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Από την ώρα που αυτή η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται -με αρκετές δυσκολίες βέβαια, όπως κάθε καινούριο ξεκίνημα έχει τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του- θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαν��ικό. Να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και φυσικά στα ελληνικά νησιά» είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και πρόσθεσε: «Από την άλλη μεριά θα έχουμε καταφέρει να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών που έχουν δραστηριοποιηθεί ήδη ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενόψει της συμφωνίας. Για αυτό επιβάλλεται η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

«Είναι ώρα για όλα τα κράτη μέλη να αποδείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλάνε για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δεσμεύσεις, για την αποστολή προσωπικού και μέσων από την Γαλλία, την Γερμανία και θα ακολουθήσει η Ολλανδία, έτσι ώστε σύντομα ο μηχανισμός να αρχίσει λειτουργεί και να αρχίσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία» τόνισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι πρώτες επιστροφές προς τη γειτονική χώρα θα λάβουν χώρα αύριο.