Την εκτίμηση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν η καλύτερη δυνατή τη δεδομένη χρονική στιγμή και με βάσει τις υπάρχουσες συνθήκες εξέφρασε ο Νίκος Ξυδάκης.

«Η συμφωνία δεν είναι ούτε κακή, ούτε καλή. Είναι αυτή που μπορούσε να συ��βεί στη δεδομένη χρονική στιγμή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.

O κ. Ξυδάκης τόνισε πως το αν η συμφωνία θα εφαρμοστεί εναπόκειται σε όλα τα μέρη, υπογραμμίζοντας πως «ο πιο άγνωστος και πιο μεταβλητός παράγοντας είναι η Τουρκία».

«Το δεύτερο στοιχείο σε αυτή τη συμφωνία, κατά την εφαρμογή της, είναι να μπορέσει και η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε ένα σχεδιασμό, ο οποίος είναι πρωτοφανής σε μέγεθος και ένταση. Και γι' αυτό η ΕΕ έχει υποσχεθεί ότι θα συνδράμει με όλους τους τρόπους που διαθέτει. Και με προσωπικό και οικονομικά» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παρουσία Τούρκων αστυνομικών στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, ο κ. Ξυδάκης είπε: «Κατ΄αρχάς υπάρχει αμοιβαιότητα. Όπως θα υπάρχουν Τούρκοι υπάλληλοι στα νησιά, θα υπάρχουν και Έλληνες υπάλληλοι στις ακτές, για να επιβλέψουν την ομαλή διεξαγωγή της επανεισδοχής. Καταλαβαίνω όλες τις ευαισθησίες. Ωστόσο, τα τελευταία πολλά χρόνια, υπάρχει διαρκής συνεργασία σε χαμηλό και μεσαίο επίπεδο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών υπηρεσιών, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και είναι αναγκαίο αυτό για πολλούς λόγους, για το εμπόριο, τις μετακινήσεις ανθρώπων, τον τουρισμό».