Μήνυμα ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια να αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αλλάξει ριζικά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, είτε με σταυρό, είτε με λίστα» λέει χαρακτηριστικά κεντρικό στέλεχος της Συγγρού.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις, όπως το να μπει όριο ηλικ��ας για τους βουλευτές ή ακόμα και όριο κοινοβουλευτικής θητείας, να δοθεί στα 400.000 και πλέον μέλη που ψήφισαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές η δυνατότητα να επιλέγουν υποψηφίους αλλά και η ύπαρξη «πυραμιδωτού» σχήματος, δηλαδή τα μέλη του κόμματος να αξιολογούν τα στελέχη που θα έχουν θέσεις ευθύνης -ακόμα και τους υπουργούς- όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ειδικά για το πρώτο, βέβαια, σημαίνει πως γνωστοί «γαλάζιοι» που εκλέγονται τα τελευταία χρόνια θα μείνουν εκτός Βουλής. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό, αφού και το 1985 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε βάλει όριο ηλικίας και είχε αφήσει «βαριά» ονόματα εκτός ψηφοδελτίων, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Σταμάτης κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προτείνει να υπάρχει τετραετής θητεία για τον πρόεδρο και αν ο ίδιος επιθυμεί θα πρέπει να διεκδικήσει την ψήφο των μελών, ωστόσο θα προβλέπονται και ειδικές ρήτρες όπως πχ. η θητεία του να παρατείνεται αυτόματα σε περίπτωση που ο πρόεδρος του κόμματος είναι και πρωθυπουργός.

Στο συνέδριο του Απριλίου, τέλος, θα κατατεθεί μια ακόμα πρόταση που θα προβλέπει «ασυμβίβαστο» πολιτευτή και κυβερνητικού στελέχους. Δηλαδή, οι υποψήφιοι βουλευτές που δεν θα εκλέγονται δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις σε υπουργεία, φορείς και ΔΕΚΟ.