​«Δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και δεν υπάρχει μέλλον στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», λόγω της επισφράγισης της συμφωνίας για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι για να μπορεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο ίδιος τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την ΕΕ τα τρία δισ. ευρώ -τα οποία σημείωσε πως δεν κατευθύνονται στην ίδια την Τουρκία, αλλά δίνονται προς όφελος των Σύρων προσφύγων- και έως το 2018 θα υπάρξει κατανομή άλλων τριών δισ. ευρώ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Άγκυρα θα έχει υλοποιήσει έως τα τέλη Μαΐου όσες εκ των 72 προϋποθέσεων απομένουν ώστε να επισπευστεί για τον Ιούνιο η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Σχετικά με το ενταξιακό, ανέφερε πως ανοίγει το (περίφημο) Κεφάλαιο 33 και θα επιταχυνθεί το άνοιγμα και νέων κεφαλαίων το επόμε��ο διάστημα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κ.κ Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούκερ, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε, ότι «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά στην περιοχή μας».

Τι λέει το κεφάλαιο 33:

Το κεφάλαιο 33 είναι το κεφάλαιο οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Αφορά συνήθως έσοδα από φορολογίες, αγροτικά τέλη και άλλου τύπου συνεισφορές στο κράτος και σε τελική ανάλυση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη διοικητική και διαχειριστική δομή για να μπορεί να συντονίζει και να υπολογίζει σωστά και αποτελεσματικά, να πληρώνει και να ελέγχει τους οικονομικούς του π��ρους, έτσι ώστε αυτοί να είναι σε συνάφεια με τα απαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο 33 δεν είναι ένα από τα κεφάλαια, τα οποία είχε μπλοκάρει η Κύπρος. Αντιθέτως αυτοί που είχαν μπλοκάρει το συγκεκριμένο κεφάλαιο ήταν οι Γάλλοι. Συγκεκριμένα το 2007, το κεφάλαιο αυτό μπλοκαρίστηκε από τη Γαλλία, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ένταξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Δείτε επίσης:

Γιούνκερ: Θα δώσουμε 30 εκατ.ευρώ στον ελληνικό Στρατό

Τσίπρας από Βρυξέλλες : Διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας η συμφωνία στη σύνοδο κορυφής

Τουσκ: Από την Κυριακή τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία

Ιστορική συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό!

Μέρκελ: Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1