Σε επώδυνο συμβιβασμό για το ασφαλιστικό φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου το ζήτημα να κλείσει στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο.
Τι έδωσε η ελληνική πλευρά και τι θα χάσουν οι συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι
Εθνική σύνταξη:
Στα 15 έτη θα ανέρχεται από 288 έως 300 ευρώ και θα αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 20 έτη όπου θα φτάνει τα 384 ευρώ. Αυτή ήταν μία μεγάλη υποχώρηση για την κυβέρνηση που ήθελε τα 384 ευρώ να δίνονται με 15ετία.
Υποχώρηση δεύτερη:
Στις καταβαλλόμενες συντάξεις το άθροισμα κύριας και επικουρικής δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, ενώ φαίνεται ότι το ποσό θα κατέβει κι άλλο.
Υποχώρηση τρίτη:
Επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση εισφορών που πληρώνουν εργοδότες και εργαζόμενοι κατά 1,5% και καμία μείωση επικουρικών. Οι δανειστές λένε και αύξηση εισφορών κατά 1%- κάτι που σημαίνει μείωση μισθών των εργαζομένων- αλλά και μείωση όσων επικουρικών ξεπερνούν τα 150 ευρώ ή έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.
Υποχώρηση τέταρτη:
Το σχέδιο Κατρούγκαλου προέβλεπε δυσανάλογα υψηλές συντάξεις για όσους βγαίνουν με 15 έτη ασφάλισης. Οι δανειστές θέλουν το ποσοστό αναπλήρωσης στη 15ετία να πέσει από το 12% στο 6%. Αυτό σημαίνει ότι σε μισθό 1.000 ευρώ η σύνταξη θα φτάνει 405 αντί για 451 ευρώ.