​Διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας χαρακτήρισε τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωσή της συνόδου. Παράλληλα ανέφερε ότι η λύση δεν μπορούσε παρά να περάσει παρά μόνο μέσα από μία συμφωνία με την Τουρκία για τη μείωση των ροών.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε σχετικά με τις απαιτήσεις της Άγκυρας ότι «καταφέραμε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, αυτές οι απαιτήσεις των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και η μία που έχουμε παγώσει εμείς να φύγουν από το τραπέζι». «Αυτό που έμοιαζε με ένα εγκαταλειμμένο σχέδιο στη σύνοδο κορυφής, και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, που ενείχαν τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, σήμερα γίνεται το σχέδιο των 28 και δεν μπορούμε να το δούμε παρά σα ν θετική εξέλιξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη σε πολιτικό επίπεδο, με τήρηση της νομιμότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας. Όπως διευκρίνισε, για τον μηχανισμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης και με τη στενή συνεργασία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε απόφαση για ουσιαστική και πλήρη στήριξη στις υποδομές για τις υπηρεσίες ασύλου, τόσο μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου όσο και με την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από κράτη μέλη. Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα έρθουν άμεσα 2.300 άτομα στην Ελλάδα ως τεχνική βοήθεια από άλλες χώρες (μεταφραστές, εξειδικευμένα άτομα σε θέματα ασφαλείας κ.α.) και ότι η λογική πλέον είναι: «Χτυπάμε τα δίκτυα παράνομης διακίνησης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε μία νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη».

Τα τρία φίλτρα

Για τον ίδιο λόγο προβλέπονται τρία διαδοχικά φίλτρα για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών:

-Το πρώτο φίλτρο, μια υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία, είναι το χτύπημα των διακινητών στις ακτές της.

-Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία δεσμεύεται να είναι ουσιαστική πλέον και να μην περιπολεί η αρμάδα μόνο ανάμεσα σε Λέσβο και Αϊβαλί.

- Αν ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο φίλτρο έχουν αποτέλεσμα, καθιερώνεται αντικίνητρο στους πρόσφυγες να μην χρησιμοποιούν το παράνομο δίκτυο, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Οι παράνομοι μετανάστες θα επιστρέφονται και κάθε αίτηση για πολιτικό άσυλο θα κρίνεται εξατομικευμένα. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα βόρεια σύνορα «να φύγουν από την Ειδομένη, από τους πρόχειρους και ακατάλληλους καταυλισμούς που έχουν στήσει και να μεταφερθούν σε ανθρώπινα και ασφαλή κέντρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει χτίσει και θα συνεχίζει να χτίζει»

Πρώτη φορά καλά λόγια για Μητσοτάκη, ισορροπίες μεταξύ Μουζάλα και Καμμένου και αυστηρό μήνυμα στο ΔΝΤ

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου και απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε εσωτερικά θέματα. Για πρώτη φορά ίσως, αναφέρθηκε θετικά στον πρόεδρο της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά εμφανίζεται στο εξωτερικό με μία θέση που συνάδει με την εθνική» δήλωσε.

Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε για την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και το σχετικό αίτημα του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο κ. Τσίπρας τήρησε ισορροπίες εξαίροντας τον ρόλο και των δύο! «Θέλω να εξάρω την συνεισφορά και του κ. Μουζάλα και του κ. Καμμένου σε αυτή την εθνική προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός. Όμως, αν και ουσιαστικά χαρακτήρισε «δευτερεύουσας σημασίας» το ζήτημα, προανήγγειλε ότι «θα το δούμε όταν επιστρέψει ο κ. Καμμένος από τις ΗΠΑ», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα - και του ανασχηματισμού - ανοιχτά.

Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα στο ΔΝΤ ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα είχε συμφωνήσει πέρσι το καλοκαίρι. Για το ίδιο ζήτημα άφησε να εννοηθεί ότι η στάση του ΔΝΤ οφείλεται στην επιθυμία του να βρει δικαιολογία για να αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.