​Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τον Τύπο, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι το σημερινό κείμενο ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαβούλευσης από τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, λάβαμε αποφάσεις για να υποβοηθήσουμε μια τελική συμφωνία και καταστήσαμε σαφές προς θεσμούς και εταίρους, ότι στο σκέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Κύπρος δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε άνοιγμα κεφαλαίων που είχαν παγώσει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, σε σχέση με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο» πρόσθεσε ο κ.Αναστασιάδης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

«Παρά την εμμονή της Τουρκίας και τις προτροπές ορισμένων εκ των εταίρων, επισημάναμε ότι η επίλυση της κρίσης δεν πρέπει να συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν να πάρει η Κύπρος το βάρος της ευθύνης στους ώμους της για το προσφυγικό» υπογράμμισε.

«Τα ίδια είπαμε, όταν μας είπαν για το άνοιγμα 5 κεφαλαίων και είχαμε με έντονο τρόπο προβάλλει το άστοχο μιας τέτοιας κίνησης, η οποία θα έβαζε την Κύπρο σε αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση, ενόψει επίλυσης κυπριακού», είπε ο Ν.Αναστασιάδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες, για τον αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού και ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την επίτευξη συμφωνίας, μετέφερε ευχαριστίες στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που στήριξε τις κυπριακές θέσεις παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας που είχε σκοπ�� να ελαφρύνει την Ελλάδα. Ευχαρίστησε επίσης ιδιαιτέρως τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τον ρόλο που έπαιξε στην επίτευξη της Συμφωνίας.

«Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση αρχής, θέλω να επαναλάβω, είμαστε υπέρ και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα ...εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως ρητώς καταγράφονται» ξεκαθάρισε.

Δείτε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων

Μέρκελ: Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία

Ιστορική συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό