Λευκός καπνός βγήκε από τις Βρυξέλλες.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν, ολοκληρώθηκε και επίσημα η Σύνοδος των 28 της ΕΕ και έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 17.00 στο κτίριο της Συνόδου Κορυφής για να πάρει αυτή η συμφωνία σάρκα και οστά και να γίνει η τελική επικύρωση των συμφωνηθέντων.

Το νέο σχέδιο που παρουσίασε στους 28 ο Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας να γίνει δεκτ�� χωρίς αλλαγές προβλέπει -μεταξύ άλλων- την 20η Μαρτίου ως ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου για την επανεισδοχή των μεταναστών «ένας προς έναν», εξειδίκευση των 3 δισ. ευρώ που θα λάβει η Τουρκία αλλά και έναν συμβιβασμό Τουρκίας-Κύπρου αναφορικά με το άνοιγμα των κεφαλαίων για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Ειδικότερα, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τους κανόνες για την κατάργηση των θεωρήσεων έναντι όλων των κρατών-μελών και αν δεν το κάνει τότε η κατάργηση των θεωρήσεων πρακτικά «θα πάψει να ισχύει» και το μόνο κεφάλαιο που θα ανοίξει θα είναι το 33 (προϋπολογισμός - το οποίο δεν μπλοκάρεται από κανέναν) και τα σ��μπεράσματα παραπέμπουν με ισχυρή λεκτική διατύπωση στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο, σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
Αναφορικά, εξάλλου, με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. ευρώ μέσα στην ε��δομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.
Τα… νέα μετέδωσε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα που έγραψε στο twitter πως «η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», ενώ το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα: «Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή».
Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αν και είχε απειλήσει μέχρι και με βέτο, είπε στους άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση.
Ενδεικτική, πάντως, της επίγνωσης που είχαν άπαντες πως η τελική συμφωνία ήταν εκ των ων ουκ άνευ, ήταν η αντίδραση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ πριν πει το «ναι» ο κ. Αναστασιάδης: «Είναι καλύτερη μια κακή συμφωνία με την Τουρκία παρά μια καθόλου συμφωνία».
«Η Τουρκία πίεζε μέχρι τέλους για τα κεφάλαια, αλλά η Κύπρος αντέδρασε έντονα»
«Ο Τουσκ παρουσίασε τις θέσεις της Κύπρου ως θέσεις της ΕΕ», δήλωσε η διπλωματική πηγή των Βρυξελλών στον Τύπο. «Η Τουρκία πίεζε μέχρι τέλους για τα κεφάλαια, αλλά η Κύπρος αντέδρασε έντονα», σημειώνει. Στο κείμενο των συμπερασμάτων που τώρα συζητείται για έγκριση η φράση «χωρίς να προκαταλαμβάνει την έγκριση των κρατών μελών», ώστε η προετοιμασία που θα κάνει η Κομισιόν να μην δεσμεύει τα κράτη μέλη.
«Το θέμα των κεφαλαίων απεδείχθη το πιο δύσκολο θέμα» συμπλήρωσε έτερη κοινοτική πηγή του Συμβουλίου. «Θα προετοιμαστεί το άνοιγμα κεφαλαίων, θα ανοίξει το κεφάλαιο 33 που δεν μπλοκάρεται από κανέναν, εν αρμονία με το διαπραγματευτικό πλαίσιο» κατέληξε και η κοινοτική πηγή.