​Συγκρατημένος εμφανίστηκε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ για την επιτυχή έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη των συνομιλιών που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία», είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε:

«Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι όλα εξαρτώνται από την Άγκυρα, σημειώνοντας πως ο ίδ��ος εκτιμά ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά όχι στο τέλος της διαδρομής.

«Θέλω να είμαι πολύ ευθύς και πολύ ειλικρινής. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται, κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς, οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών», τόνισε.

Προειδοποίησε τέλος, πως αν η κατάσταση περιπλεχθεί και στη Λιβύη, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν νέες μετακινήσεις πληθυσμών που θα περνούν από τη Μάλτα και την Ιταλία προς τη Γερμανία ή τη Γαλλία.