​Ξεκίνησε η τετραμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου, Τουσκ, της Κομισιόν Γιούνκερ, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Ρούτε και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

ntav.jpg

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο χώρο της Συνόδου με 55 λεπτά καθυστέρηση και δήλωσε πως η συνάντηση αποτελεί μια καλή ευκαιρία τόσο για την επιλυση του προσφυγικού, όσο και για την εμβάθυνση των Ευρώ- Τουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε:

"Έφτασα αργά χθες βράδυ στις Βρυξέλλες. Όλα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι Ευρω- Τουρκικές σχέσεις και η ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και για το διεθνές περιβάλλον. Εργαζόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες, όπως και την περασμένη εβδομάδα πάνω σε μια ανθρωπιστική υπόθεση. Για εμάς για την Τουρκία, η προσφυγική κρίση δεν είναι αντικείμενο για διαπραγμάτευση, αλλά ζήτημα αξιών. Ανθρωπιστικών αξιών, ευρωπαϊκών αξιώ��. Η Τουρκία έλαβε 2,7 εκατομμύρια μετανάστες, χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από πουθενά. Θέλω σήμερα να τονίσω ξανά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική για την ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα. ΕΕ και Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν του Σύρους πρόσφυγες και να έχουμε μια νέα δυνατότητα σε αυτό το πλαίσιο. Αυτά θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ελπίζω ότι θα πετύχουμε το στόχο μας, να βοηθήσουμε όλους τους πρόσφυγες, αλλά και αν εμβαθύνουμε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, που είναι μια καλή είδηση για την Ευρώπη και τον κό��μο."

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Ντ. Τουσκ, Preben Aamann, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, φωτογραφία από το εσωτερικό της αίθουσας, όπου γίνεται η συνάντηση με τους εμπλεκόμενους να κάθονται γύρω από ένα αρκετά πλούσιο πρωινό.

progeuma.jpg

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου