Σε καλό κλίμα διεξάγεται μέχρι στιγμής η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία ολοκλήρωσε γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας το τμήμα των συζητήσεων που αφορούν την οικονομία και έχει περάσει στο... δείπνο των ηγετών για το μεταναστευτικό.

Με την υιοθέτηση του σχεδίου για τη συνεργασία με την Τουρκία, οι εργασίες με τους 28 θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη διάρκεια του δείπνου συζητούνται δύο μεγάλες κατηγορίες θεμάτων. Πρόκειται για θέματα που άπτονται των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και γενικώς της ενταξιακής της προοπτικής και το τιτάνιο εγχείρημα της διοικητικής υποστήριξης της εφαρμογής της Συμφωνίας από πλευράς Ελλάδος.

Σε σχέση με το πρώτο θέμα, το μέτωπο της ΕΕ στο πλευρό της Κύπρου είναι αρραγές με τα κράτη - μέλη, την Κομισιόν και την προεδρία του Συμβουλίου να δηλώνουν απαρέγκλιτα, ότι δεν πρόκειται η Κύπρο να πληρώσει με κανένα τρόπο το τίμημα του προσφυγικού.
Ανώτερ�� διπλωματική πηγή έλεγε ότι αναζητούμε μία λεκτική διατύπωση, η οποία θα επιτρέπει στην Τουρκία να αισθάνεται ότι «εδώ υπάρχει κάτι».

Νταβούτογλου: «Όχι» σε προσφορά που θα μας κάνει ανοιχτή φυλακή μεταναστών

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αυτή την ώρα ταξιδεύει αεροπορικώς για Βρυξέλλες θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ενδεχομένως την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Πάντως ο κ.Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρ��μιο της Αγκυρας, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί μια πρόταση,η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοικτή φυλακή μεταναστών.

Ο κ.Νταβούτογλου δήλωσε ότι διαπιστώνει πως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στους κόλπους της Ε.Ε. στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των όρων του σχεδίου συμφωνίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι από την συνεδρίαση των 28 ηγετών της Ε.Ε. θα υπάρξουν.. καλά νέα για την Ευρώπη και τους πρόσφυγες.

Δείτε επίσης:

Το STAR στo παζάρι των Βρυξελλών: Οι διαπραγματεύσεις, τα λεφτά και τα «πάρε δώσε»

Το star.gr στις Βρυξέλλες: Δηλώσεις ΗΓΕΤΩΝ πριν τη μεγάλη ΜΑΧΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η Κύπρος απειλεί με βέτο αν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Τούρκοι καθησυχάζουν την Ευρώπη: «Δε θα ζητήσουμε κάτι άλλο»