Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, με δήλωσή του στην οποία κάνει λόγο για «θράσος χιλίων πιθήκων» από τα δύο κόμματα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
«Μιλάνε για την αδιαμφισβήτητη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του προέδρου μας Πάνου Καμμένου στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων ″πλαστογραφώντας″ ακόμη και την καθαρότητα των δηλώσεών του, ξεχνώντας τη δική τους απαράδεκτη και αντεθνική συμπεριφορά η οποία αντισυνταγματικά δρομολογούσε σε κατάργηση την απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το αδιαπραγμάτευτο της ελληνικότητας του ονόματος της Μακεδονίας» δήλωσε ο κ. Κουίκ.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ πρόσθεσε:
«Υπενθυμίζω στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Φώφη Γεννηματά ότι δικοί τους άνθρωποι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, είχε αναγγείλει, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, κατ’ αρχήν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και μετά σε συζήτηση που προκάλεσε ο Πάνος Καμμένος στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά εξουσιοδότησε τον Μάθιου Νίμιτς να διαπραγματευτεί με τα Σκόπια τη διπλή ονομασία τους με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή να χαρίσουμε στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας.
Και από το ΠΑΣΟΚ, ίσως να μην περιμέναμε κάτι το διαφορετικό. (Για το Ποτάμι ούτε καν το συζητάμε). Αλλά η ΝΔ τόσο γρήγορα ξέχασε τη δήλωση με λυγμούς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτή της παράταξης, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το 1992; Ξέχασε το «βέτο» του Κώστ�� Καραμανλή στο Βουκουρέστι; Δεν νομίζω ότι απέχει της αλήθειας ότι η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει καταντήσει σήμερα ένα μόρφωμα που απέχει των αρχών και των θέσεων που άφησε παρακαταθήκη ο ιδρυτής της.
Υ.Γ.: Μην επιχειρήσουν διάψευση: Υπάρχουν όλα τα πρακτικά της Βουλής».
Κουμουτσάκος: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ψήφισε και ο Καμμένος
Στην δήλωση του κ. Κουίκ απάντησε από πλευράς ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος ανέφερε:
«Όπως είναι σε όλους γνωστό, πάγια εθνική θέση είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
Τη θέση αυτή υπερψήφισε ο κ. Π. Καμμένος ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.
Ας μην προσποιούνται, λοιπόν, αμνησία εκείνοι που πάνω απ’ όλα βάζουν την καρέκλα».