Στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συμμετείχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του παρατηρητή, σε συνέχεια της συμμετοχής του επίσης στη συνάντηση πριν λίγες ημέρες των σοσιαλιστών αρχηγών κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο κ.Τσίπρας εκτός από αναμνηστικές φωτογραφίες έβγαλε και… λόγο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι διττός. Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Επανέλαβε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.

Καταλήγοντας, ο κ.Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών.

Δείτε επίσης:

Στο κάδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Τσίπρας-Συμμετείχε για πρώτη φορά στη σύνοδό τους!

Φώφη στον Τσίπρα για την φωτογραφία στους ευρωσοσιαλιστές: "Είσαι… δεξιά μου"!