​Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν θα υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση εξέφρασε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του τόνισε πως αν υπάρξουν νέες προτάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες η Τουρκία θα τις συζητήσει, ωστόσο άφησε αιχμές εναντίον της Κύπρου, σημειώνοντας ότι δε θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου να εμποδίζουν την πρόοδο.

«Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στην πλευρά της ΕΕ», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο».

Σημείωσε ακόμα πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα δεν επέλυσε πλήρως τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας.

Τέλος, κύκλοι του Τούρκου πρωθυπουργού, Α. Νταβούτογλου, τόνισαν πως δεν υπάρχει κάνενας δισταγμός στην τουρκική πλευρά όσον αφορά στο αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.