Συγκρατημένα αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μιλώντας στη Handelsblatt.

«Εντός των επομένων ημερών θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, βάσει αυτών που προετοιμάσαμε στην τελευταία Σύνοδο. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, ο Γιούνκερ διευκρίνισε: «Κάθε παράνομος μετανάστης θα διέλθει τη διαδικ��σία του ασύλου, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα και πάντα θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για άσυλο. Μόνο μετά από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει επιστροφή, μόνο μεταναστών, στην Τουρκία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συμπεράσματα ότι θα επιταχυνθούν για αντάλλαγμα οι διαδικασίες ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν είναι, αυτή τη στιγμή, έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμη ούτε σε 10 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.