​Αφήνοντας πίσω του την «γκάφα» για τα Σκόπια και την Μακεδονία και πολλά μέτωπα ανοιχτά, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έφυγε για τις Βρυξέλλες, όπου μίλησε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευ��ωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν είμαστε περήφανοι για την Ειδομένη… Η Ειδομένη είναι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, χωρίς αυτό να αφαιρεί την ευθύνη από την Ελλάδα. Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν... Η Ειδομένη είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ειδομένη είναι Ευρώπη» είπε ο κ.Μουζάλας, αδειάζοντας τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η εικόνα στην Ειδομένη «είναι τιμητική για την Ελλάδα».

Ο υπουργός εξήγησε πως το προσφυγικό στο νησί της Λέσβου λύθηκε με τις δομές και ότι το ίδιο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση και στην Ειδομένη. Αν και παραδέχτηκε ότι, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε αργοπορία, έλλειψη προετοιμασίας και αποτελεσματικότητας, επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ, λέγοντας ότι δόθηκε «μόλις το 20% της υποσχόμενης υλικοτεχνικής υποστήριξης».

Μιλώντας για το θέμα της επανεγκατάστασης και το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων, ο κ.Μουζάλας επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι απόλυτα σύμφωνη ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

«Αν δεν δημιουργήσεις νόμιμο δρόμο μετανάστευσης και ροής θα αυξηθούν οι παράνομες ροές. Μείωσε την νόμιμη μετανάστευση με μονομερείς ενέργειες η Ευρώπη. Όλες η χώρες της Ευρώπης κτίζουν και ένα φρά��τη. Η Ελλάδα δεν θα ενθαρρύνει τέτοια ειδή παράνομης μετανάστευσης. Δεν θα τους πυροβολούμε, δεν θα τους δέρνουμε. Αλλά δεν θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στης γειτονικές μας χώρες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, δεν έχουν μειωθεί, επισημαίνοντας πάντως πως η Τουρκία έχει ρόλο-«κλειδί» στη λύση του προσφυγικού, μέσω μιας γενναίας συμφωνίας επανεισδοχής.

Ο κύριος Μουζάλας δήλωσε ακόμη πως δεν πρόκειται να ανταλλάξει το μεταναστευτικό με το οικονομικό ζήτημα, τονίζοντας ότι δεν θέλει να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντος προσφυγικός καταυλισμός.

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ζητήσω να ανταλλάξουμε με οι��ονομική βοήθεια την εγκατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα. Δε νομίζουμε ότι σαν Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη με την οποία φλερτάρουν μερικά κράτη - μέλη, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων, αν υπάρχει καλή χρηματοδότηση», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήδη από το Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει 23.000 πρόσφυγες, όμως αυτό τώρα χρειάζεται αλλαγές, με βάση τα καινούρια στοιχεία. «Να είσαστε βέβαιοι ότι θα τους κρατήσουμε, αλλά θα πάρουμε το μερτικό μας. Δεν θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης», τόνισε ο ίδιος

Αναφερόμενος στους κοινοτικούς πόρους που πρόκειται να διατεθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ο κ.Μουζάλας δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι αρκετοί, ενώ βραχυπρόθεσμα ο ρυθμός εκταμίευσης είναι αργός.

«Δεν θα παίρνουν χρήματα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να κάνουν ότι θέλουν, αλλά ΜΚΟ και κρατικοί μηχανισμοί, που το εθνικό σχέδιο προβάλλει» διευκρίνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έκτακτα κονδύλια της ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν πιο γρήγορα.

Τέλος, σχετικά με το θέμα της Μακεδονίας, παρά τις παρεμβάσεις που έκαναν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ.

Δείτε επίσης:

«Βόμβα» Βούτση: Δεν παραιτείται μετά τη σύνοδο ο Μουζάλας!

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΑΝΗΣΥΧΗ η Μέρκελ – ΔΕΙΤΕ τι έκανε λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής

Δύο στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ για τον Μουζάλα-Η Φώφη τον "στηρίζει", ο Κεγκέρογλου τον "τσακίζει"

Γεροβασίλη: «Οι αποφάσεις για τον Γ. Μουζάλα θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής»