«Η απόφαση του ΝΑΤΟ είναι πολύ σαφής» τόνισε σε συνέντευξή του στη FAZ ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως η απόφαση δεν κάνει λόγο για «πρόσφυγες» ή «μετανάστες» αλλά γενικότερα για «άτομα», και έτσι κάθε «άτομο» που προέρχεται από την Τουρκία, θα πρέπει και να επιστρέφει εκεί.

Αναφερόμενος στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «η αποστολή τους έχει οριστεί επακριβώς. Τα πλοία του ΝΑΤΟ έχουν την αρμοδιότητα να παρατηρούν και να επιτηρούν το Αιγαίο, τόσο σε ελληνικά, όσο και σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Θα υποστηρίζουν την τουρκική ακτοφυλακή για να μπορεί να σταματάει ένα σκάφος με πρόσφυγες πριν καν μπει στη θάλασσα». Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «για πρώτη φορά έχουμε τώρα έναν κοινό δίαυλο επικοινωνίας».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, εάν πλοίο του ΝΑΤΟ καταγράψει τυχόν προετοιμασίες για απόπλου προσφυγικού σκάφους στις τουρκικές ακτές, θα ειδοποιεί την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή, καθώς και την Frontex, δίνοντας και το ακριβές στίγμα.

«Τότε θα είναι κατ΄αρχήν υποχρέωση της τουρκικής ακτοφυλακής να εμποδίζει τον απόπλου ή, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να σταματάει το σκάφος στη θάλασσα και να διασώζει τους επιβάτες, εφόσον βρίσκονται ακόμη σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Εάν δεν γίνει ούτε αυτό και το σκάφος φτάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε ��α το προσεγγίζει η δική μας ακτοφυλακή ή η Frontex. Εάν οι επιβαίνοντες πέσουν στο νερό, θα διασώζονται. Πλοία του ΝΑΤΟ θα διασώζουν πρόσφυγες μόνο αν δεν βρίσκεται στην περιοχή ούτε η ελληνική, ούτε η τουρκική ακτοφυλακή, αλλά ούτε και τα σκάφη της Frontex» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής της FAZ αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα: έστω ότι το γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης Bonn, που κινείται στο Αιγαίο, διασώζει 25 άτομα. Τι θα γίνει μετά; Η απάντηση του υπουργού Άμυνας: «Το Bonn θα ειδοποιήσει την τουρκική ακτοφυλακή και θα της παραδώσει τα άτομα που έχει περισυλλέξει».

«Ήρθε η ώρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ η Τουρκία»

Σε ερώτηση για το πως θα το εξηγούσε στους ψηφοφόρους του εάν ήταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Καμμένος είπε: «Μου αρέσει η ερώτηση, αλλά είμαι υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα και για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση στην εξωτερική της πολιτική».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο Πάνος Καμμένος τονίζει ότι διατηρεί εξαιρετική συνεργασία με τη γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και οι δύο έχουν «τον ίδιο στόχο, αλλά και το ίδιο πρόβλημα».

Τι είπε για την παλαιότερη δήλωση ότι θα γεμίσει η Ευρώπη τζιχαντιστές

O κ. Καμμένος ρωτήθηκε και για παλαιότερη δήλωσή του ότι δηλαδή η Ελλάδα θα έστελνε όλους τους μετανάστες, μεταξύ αυτών και τζιχαντιστές, στη Γερμανία.

«Δεν είχα πει αυτό» διευκρινίζει ο υπουργός Άμυνας. «Είχα πει ότι χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική. Η πρότασή μου ήταν ότι η Γερμανία θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιήσει την οικονομία της, γιατί μόνο μία ισχυρή χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στην κοινή πολιτική να προστατεύσουμε την Ευρώπη από τον μεγάλο κίνδυνο της τρομοκρατίας. Είναι σαφές ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να στείλουν και κάποιους τρομοκράτες στην Ευρώπη, μαζί με τους πρόσφυγες. Τώρα η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αποστολή του ΝΑΤΟ μπορεί να πετύχει. Όταν τα πλοία του ΝΑΤΟ δώσουν το παρών σε ολόκληρο το Αιγαίο, οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν κατά 60-90%».