​Την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ένας «έξυπνος συγχρονισμός επίλυσης του Κυπριακού και ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων», εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρτ Κούντερς, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων).

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με το ζήτημα του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Ολλανδός υπουργός απάντησε ότι «υπήρξε πρόοδος, όμως οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων». Επεσήμανε μάλιστα, ότι αυτό το νόημα είχε και η επίσκεψη του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο.

H Κομισιόν έχει ξεκινήσει την τεχνική προετοιμασία για το άνοιγμα 5 ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν για την διεύρυνση, Μάγια Κοτσίγιανιτς. Η εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο πως η Κομισιόν προετοιμάζει τεχνικά το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια). Η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν απλά εκτελεί την πολιτική εντολή της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου για επανενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ξεκαθαρίζει πως αυτό καθαυτό το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων «είναι υπόθεση αποκλειστικά των κρατών μελών». Η Μάγια Κοτσίγιανιτς υπενθύμισε ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχουν ανοίξει 15 κεφάλαια (μαζί με αυτό που άνοιξε τον Δεκέμβριο) από το σύνολο των 35 και μόνο 1 έχει κλείσει υπό προϋποθέσεις.

Η άλλη εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, από κοινού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως η Κομισιόν δεν σκοπεύει να υπεισέλθει με σχόλια στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Σε σχέση με το θέμα της φιλευθεροποίησης της βίζα προς την Τουρκία, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι η χώρα αυτή έχει να εκπληρώσει 42 προαπαιτούμενα για να λάβει την τελική έγκριση και πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρξουν εκπτώσεις επί των προϋποθέσεων. «Η ΕΕ απλά συμφώνησε να επιταχύνει τη διαδικασία, η Κομισιόν έχει δώσει στη δημοσιότητα πριν από τις 7 Μαρτίου το σύνολο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στο νομοθετικό επίπεδο πριν της αποδοθεί καθεστώς χωρίς βίζα» πρόσθεσε η ίδια.

«Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού για το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων που συνδέονται με τις τουρκογενείς υποχρεώσεις της γείτονας χώρας», ανακοίνωσε από την πρωτεύουσα του Βελγίου ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Channel στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε ο υπουργός εξωτερικών στην τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέχεια συνάντησης εργασίας των υπουργών εξωτερικών που προέρχονται από το ΕΛΚ. Ο υπουργός εξήγησε ότι αναφέρεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

«Από τη μία πλευρά, η Κύπρος θέλει να πει 'ναι' στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει προετοιμαστεί για να πει 'ναι' στην Τουρκία», εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε 'ναι' στην Τουρκία για συγκεκριμένους λόγους», σημείωσε. «Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι οι καλύτερες όλων των εποχών. Η διαπραγμάτευση παράγει πρόοδο σταθερά όλη την ώρα. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Τουρκία που είναι ακόμη πιο αισιόδοξη από εμάς ότι στο τέλος θα επιτευχθεί μία λύση για το Κυπριακό, ζητά το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος, την στιγμή που η ίδια η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση – όχι μόνο προς την Κύπρο – όσον αφορά στην παράταση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να ισχύει και για ένα από τα Μέλη Κράτη που αρνείται να συμπεριλάβει», τόνισε ο υπουργός εξωτερικών.

«Έτσι, υπό τις περιστάσεις, η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνουν υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και τότε θα γίνει αυτόματη απεμπλοκή των κεφαλαίων, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα για το καλό της Ευρώπης θα επιλυθούν, όπως οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα. Έτσι, εμείς θα πούμε ναι στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Τουρκία», κατέληξε.