​Εγκληματική χαρακτήρισε ο Α. Τσίπρας τη συμπεριφορά εκείνων που «έσπρωξαν» τους πρόσφυγες να αποδράσουν από την Ειδομένη μέσω του Αξιού ποταμού, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πρόσφυγες να δεχθούν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αρμενίας, ξεκαθάρισε πως εκείνοι που έκλεισαν τα σύνορα δεν έχουν πρόθεση να τα ανοίξουν και πάλι και φωτογραφίζοντας τις ΜΚΟ, πρόσθεσε πως είναι εγκληματικό κάποιοι να παίζουν με ανθρώπινες ζωές, καλώντας τις να ελέγξουν την παραπληροφόρηση, η οποία όπως είπε είναι ακόμα πιο εγκληματική.

«Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μια εγκληματική συμπεριφορά και πρέπει να σταματήσει. Τους καλούμε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να μείνουν στην περιοχή. Απευθύνουμε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής, σε ανθρώπινες συνθήκες και να δουλέψουμε όλοι για τη νόμιμη μετεγκατάστασή τους», είπε και πρόσθεσε:

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχει δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων του για να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες σε χιλιάδες ανθρώπους που διωκόμενοι ψάχνουν να βρουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα ανέλαβε να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητές της, με δεδομένο πως ο βαλκανικός διάδρομος θα παρέμενε ανοιχτός.

«Με μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε και η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσει το ανθρωπιστικό καθήκον για ένα μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων. Δε θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια», ξεκαθάρισε.

Όπως είπε, η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης.

«Η Ελλάδα καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση, ώστε η υποδοχή να γίνει με τους καλύτερους ανθρωπιστικούς όρους», είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Έχουμε δώσει από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας από την πρώτη στιγμή. Η Ελλάδα ανέλαβε, βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε., να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της».

Τέλος ανέφερε πως Ελλάδα και Αρμενία στηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στη χώρα αποτελεί βασικό άξονα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από τη Συρία στην Ευρώπη.