​Για τη μεγάλη πρόκληση της προσφυγικής κρίσης μίλησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες ξέρουν από προσφυγιά γιατί έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης.

«Kι αν γεωγραφικά η απόσταση που μας χωρίζει είναι πολύ μεγάλη, συναισθηματικά η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν δεν υπάρχει. Οι σχέσεις μας μέσα στους αιώνες έμειναν πολύ στενές και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιστορικότητα των σχέσεων των δύο λαών μας, για να ανταποκριθούμε από κοινού στις προκλήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν και η δυνατότητα που θα έχουν να δουν διμερή θέματα μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα νέο ξεκίνημα στις παραδοσιακά στενές θερμές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Οι λαοί μας ξέρουν από προσφυγιά και έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, και γι' αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει. Ελπίζω ότι θα τηρηθεί η ανακωχή στη Συρία ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των ανθρώπων που διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τις εστίες τους ψάχνουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες μας και οι λαοί μας αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, υπερασπιζόμενοι αξίες και σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω οι χώρες μας θα είναι σύμμαχοι».

Σαρκισιάν: «Η κυβέρνησή σας θα βρει τρόπους να λύσει το οικονομικό ζήτημα και το προσφυγικό».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι για μια ακόμη φορά στη φίλη Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο Αρμένιος πρόεδρος και συνέχισε:

«Οι σχέσεις μας ακολουθούν μια ανοδική πορεία και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, διότι επί χιλιετίες οι δυο λαοί μας προχώρησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου, ακολούθησαν μια κοινή πορεία που εκδηλώθηκε στην πάροδο των ετών με ποικίλους τρόπους. Πράγματι έχουμε περάσει από πολλές δοκιμασίες και σκοπός και στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε στο μέγιστο δυνατό τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Σαρκισιάν, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε ακόμα την βεβαιότητά του ότι «η κυβέρνησή σας, υπό την ηγεσία σας, θα βρει τρόπους να επιλύσει το οικονομικό ζήτημα όσο και το προσφυγικό ζήτημα, διότι η κυβέρνησή σας χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, μια εμπιστοσύνη που επιβεβαιώθηκε δυο φορές δια εκλογών κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Και από τα θετικά αποτελέσματα βεβαίως θα επωφεληθούμε όλοι».