​Κύκλοι των Βρυξελλών, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, εξέφραζαν σήμερα την άποψη πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιληφθεί το πραγματικό άνοιγμα κεφαλαίων στην τελική λύση, που θα προταθεί στην Άγκυρα και πως «η επίσκεψη Τουσκ, έχει να κάνει περισσότερο με την αναζήτηση μιας κατάλληλης φραστικής διατύπωσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Δύο πηγές που μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, συγκλίνουν στο ότι «η ΕΕ δεν υπολογίζει, ούτε στηρίζεται στο υποθετικό σενάριο μιας κυπριακής υποχώρησης στο θέμα του παγώματος των κεφαλαίων ,που άπτονται των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας». Επισημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα είναι διπλό, από τη μία η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί μια διατύπωση που μιλά για το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων, από την άλλη η Τουρκία για να συμφωνήσει στο σχέδιο δράσης με την ΕΕ, χρειάζεται και μια διατύπωση που να της υπόσχεται και τα τρία: χρήματα, κεφάλαια και βίζα.

Το κλειδί, συμπληρώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι να υπάρξει μια διατύπωση που να ικανοποιεί επί της ουσίας και τις δύο πλευρές. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν νοείται άνοιγμα κεφαλαίων, εκτός του δεδομένου και προκαθορισμένου διαπραγματευτικού πλαισίου».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μια ακόμα "αόριστη" υπόσχεση, σε ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων, με μια γλώσσα που θα είναι όμως "ικανοποιητική".

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλ��ες Θάνος Αθανασίου, κανείς στην πρωτεύουσα του Βελγίου δεν υπολογίζει σε μια κυπριακή υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας είναι “μια προ - συμφωνία και όχι μια τελι��ή συμφωνία με την Τουρκία”, επεσήμανε σήμερα από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Αυτή είναι μια δήλωση που αφορά το σύνολο των προβλέψεων στην ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας και «τώρα είναι αρμοδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τελική συμφωνία με την Τουρκία», ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος.

Ο κ.Σχοινάς κλήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις για την νομιμότητα των προβλέψεων του σχεδίου, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, τη συμβατότητα της πρακτικής αυτής με τη συνθήκη του Δουβλίνου για το άσυλο, το δικαίωμα των προσφύγων για κατάθεση αιτήσεων ασύλου στην ίδια την Ελλάδα, αλλά και τις νομοθετικές ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δύο χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, ώστε τα τελικά συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος απάντησε, υπενθυμίζοντας τη ρήση του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος παραπέμποντας σε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν, εκτίμησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρα ότι οι προβλέψεις στην “προσυμφωνία" είναι νόμιμες. Ο πρόεδρος είχε αναφερθεί στα άρθρα 33 και 38 της κοινοτικής οδηγίας για το άσυλο σε σχέση με τις ασφαλείς τρίτες χώρες.

Σε σχέση με το άλλο άκρο της ανακοίνωσης, αυτό που αφορά στις παραχωρήσεις προς την Τουρκία, πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου, ενόψει της επίσκεψης Τουσκ στην Κύπρο επεσήμαναν ότι «όσον αφορά στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων, η ανακοίνωση παραπέμπει στην προηγούμενη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας και προβλέπει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυστηρά μέσα στο προδιαγεγραμμένο διαπραγματευτικό πλαίσιο».