​Νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές προβλέπει η συντονίστρια του τομέα Εξωτερικών του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξη της στην εφημερίδα "Real News", όπου μίλησε για όλους και για όλα.

Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, «η χώρα χρειάζεται ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συναινέσεις και μια δύναμη ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», γι’ αυτό και η ίδια, εύχεται να πετύχει η προσπάθεια ενοποίησης της κεντροαριστεράς.

Στο ερώτημα αν «πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ», η γαλάζια βουλευτής απάντησε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να στρέψει τη ΝΔ προς το... ευρύ φιλελεύθερο δημοκρατικό Κέντρο. Πρέπει να βάλει διαχωριστική γραμμή προς όλα τα φαινόμενα διαφθοράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί για την εξεταστική για τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε «παρών» από την Καλαμ��τα, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως «όλοι οι πρώην αρχηγοί και οι πρώην πρωθυπουργοί του κόμματος έχουν το δικό τους βάρος», ωστόσο «στην πολιτική -όπως και στην ζωή -κάποιοι κύκλοι ανοίγουν και κάποιοι κλείνουν».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε με σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό, ενώ άφησε αιχμές και για τον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας για τον τελευταίο πως «δεν ξέρω αν ο κύριος Νίκος Κοτζιάς γνωρίζει ότι η συνθήκη της Λισαβόνας δεν επιτρέπει βέτο για το προσφυγικό. Θα του πρότεινα να δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη και στις βαλκανικές χώρες, ώστε να ενημερωθούν για τις ελληνικές θέσεις».

«Δεν πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να δεχτεί η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Φοβάμαι ότι η κυρία Μέρκελ είναι η μόνη σύμμαχος του, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω το “Μαντάμ Μέρκελ, go home”. Το να θεωρεί ο πρωθυπουργός δείγμα ανθρωπισμού την κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης και Γκουαντάναμο την Αμυγδαλέζα σημαίνει ότι έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

«Ο τρόπος και η ευκολία με την οποία ο κ.Τσίπρας διαψεύδει εαυτόν και κοροϊδεύει τους Έλληνες είναι μοναδικά στην ιστορία. Το ομολογούν πλέον και οι πρώην "σύντροφοι" του», τόνισε.

Μιλώντας για το προσφυγικό, η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα θα πρέπει πρώτον όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους ανάλογα με τον πληθυσμό τους και δεύτερον να γίνει αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Τουρκία, για την οποία τόνισε ότι λόγω των πολλών μετώπων που έχει σε βορρά και νόττο (Ρωσία, Ιράν, Συριακό και κουρδικό πρόβλημα), δεν μπορεί στην παρούσα φάση να είναι σκληρός διαπραγματευτής. «Η Τουρκία έχει περισσότερη ανάγκη την Ευρώπη, απ’ ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη εκείνη» πρόσθεσε.

Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε τέλος ότι διαφωνεί με τον συμψηφισμό του προσφυγικού με την αξιολόγηση. «Αν υπάρξει συμψηφισμός θα σημαίνει ήττα και στα δύο μέτωπα. Αν πάμε σε τεμαχισμό των δόσεων, θα είμαστε διπλά χαμένοι» εκτίμησε.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονας χώρας, καθώς «αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας μας» όπως είπε, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλλει μια Ευρώπη a la carte, αντιθέτως θα πρέπει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες».