​«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, εξαιτίας των παράλληλων κρίσεων – προσφυγικής και οικονομικής- και η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών υπό τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

«Οι κρίσεις αυτές αναδεικνύουν με έναν εύγλωττο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις «να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, που είναι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή, όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε οικονομικές πολιτικές, που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, καθώς και στην ίδια στην ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης».

sa.jpg

«Είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή, ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά. Το γεγονός λοιπόν ότι στο επίκεντρο της συζήτησης μας σήμερα, είχαμε τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μας τις ακραίες πολιτικές λιτότητας, όσο και να προτάξουμε την αλληλεγγύη και την ανάγκη συνεννόησης και απομόνωσης των ακραίων λαϊκιστικών δυνάμεων, που υψώνουν τείχη και φράκτες στην Ευρώπη, είναι ένα θετικό γεγονός», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας

Η Ελλάδα όπως είπε ο πρωθυπουργός ακριβώς επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων, «έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις».

«Συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε, από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

sa4.jpg