Πυρά και εκ των έσω δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, με την «Κίνηση των 53» (στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος) να αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση της Αθήνας στην τελευταία σύνοδο κορυφής.
Οι «53» με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η πρόταση της Άγκυρας, την οποία μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δελεαστική», ότι δηλαδή για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζει σοβαρά πολιτικά και νομικά προβλήματα.
Επιπλέον εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη λογική των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η γενικότερη πρόβλεψη για "επαναπροώθηση" (απέλαση-επιστροφή-επανεισδοχή), ατομική η συλλογική στην Τουρκία, ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη της Ελλάδας και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις» αναφέρει η Κίνηση στην ανακοίνωσή της.
Όπως προσθέτει η ίδια πρόβλεψη «αντιτίθεται επομένως στις πάγιες θέσεις του αλλά και στην μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης που ενθάρρυνε και στήριξε, ενάντια στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία, τον ανθρωπισμό και την φιλοξενία, που μπόρεσε να εμπνεύσει την κοινωνία και να υποχρεώσει τα κόμματα τη συντηρητικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-Ε.Κ.) να τροποποιήσουν υποκριτικά την ρητορική τους».
Οι «53» υπενθυμίζουν και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος σύμφωνα με την οποία «σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέ��ει να οργανωθεί συγκροτημένα η διαδικασία της ευρείας επανεγκατάστασης των προσφύγων από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία στην Ευρώπη, και της μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».