Για την ανάληψη κοινών δράσεων σχετικά με το προσφυγικό συναντήθηκαν ευρωβουλευτές της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Στρασβούργο, ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Γραμματικάκη, για την ανάγκη παραμερισμού των πολιτικών τους διαφορών και την σημασία μιας ενιαίας κινητοποίησής τους, ενώ σε παράλληλη γραμμή δήλωσαν ότι θα συμπαραταχθούν και οι Κύπριοι συνάδελφοί τους.
Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να είναι η άμεση και ειδική ενημέρωση όλων των συναδέλφων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τις δραματικές διαστάσεις που παίρνει στην χώρα μας το προσφυγικό ζήτημα.
Θα ζητηθεί επίσης να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, με στόχο την έμπρακτη στήριξη των προσφύγων και των ελληνικών περιοχών που τους υποδέχονται καθημερινά.
Θα ακολουθήσει η επεξεργασία και άλλων προτάσεων, ειδικά σχετικά με την κατάσταση στην Ειδομένη, ώστε να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα εξελιχθεί και θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές:
- Δημήτρης Παπαδημούλης Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος , Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ)
- Σοφία Σακοράφα, Νικόλαος Χουντής (που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποχώρησαν μετά τη συμφωνία με τους δανειστές το καλοκαίρι)
-Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιώργος Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη (ΝΔ)
-Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ)
-Γιώργος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος (Ποτάμι).
Οι Κύπριοι συνάδελφοί τους ήταν: Ελένη Θεοχάρους, Κώστας Μαυρίδης, Δημήτρης Παπαδάκης, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου.