​Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί βία στην Ειδομένη απέρριψε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού Οργάνου για τους πρόσφυγες, Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να απομακρύνει τους πρόσφυγες από εκεί με πειθώ και ενημέρωση.

Ο κ. Βίτσας κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι δεν κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των διακινητών, που προσπαθούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν, πριν φτάσουν στην περιοχή τα νατοϊκά, ελληνικά και τουρκικά πλοία.

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Βίτσας είπε:

«Πολλοί από τους εγκλωβισμένους αιτούντες άσυλο απλώς αρνούνται να αποδεχτούν ότι το πέρασμα έχει κλείσει. Έχουν ακόμα ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα ανοίξει η πύλη και μετά η επόμενη, και μετά η επόμενη και ότι θα είναι το τυχερός, μαζί με την οικογένειά του, που θα περάσει τα σύνορα - και μετά τα επόμενα - και σε ένα μήνα θα φτάσει στην γη της επαγγελίας».