​Αμφιβολίες για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στο προσφυγικό εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, σημειώνοντας πως δεν είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα που θα έχει η συγκεκριμένη συμφωνία στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας πως «στο οικονομικό μέτωπο παλεύουμε να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας και αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης».

«Αν το προσφυγικό δεν αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συνεργασία της Τουρκίας, τότε η κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει ανεξέλεγκτη. Η χώρα έχει φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα όχι μόνο χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά χρειάζεται οι ευρωπαίοι εταίροι της να αναλάβουν δράση. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα μόνο. Ειλικρινά, όλες οι δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων δεν έχουν καταλήξει πουθενά και έτσι, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δείξουν κάποια πραγματική ηγεσία, δεν θα βρούμε μια βιώσιμη λύση».

Επεσήμανε ακόμα πως με εξαίρεση την Α. Μέρκελ, η οποία τηρεί μια πολιτική φιλική προς τους πρόσφυγες, στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας, ενώ κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για λάθος διαχείριση της κρίσης από την αρχή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τέλος διευκρίνισε πως αν και είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μια μακροχρόνια, βιώσιμη λύση καθώς δεν υπάρχει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετη��ούν και υπάρχει ακόμα περιθώριο για ενεργή διπλωματία από τώρα μέχρι την επόμενη Σύνοδο.