​Στο Παρίσι θα βρεθεί αύριο Σάββατο ο Α. Τσίπρας για να συμμετάσχει στην κορυφαία συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Φ. Ολάντ.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα γίνει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επίκεντρο το προσφυγικό και την οικονομική κρίση, ενώ προσκλήσεις έχουν λάβει και άλλοι αρχηγοί κρατών και επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Η συνάντηση θα έχει δύο θέματα:

Α. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη - με άξονα το προσφυγικό

Β. Οικονομία και κοινωνία: Επενδύσεις, Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δικαιώματα.

Στην συνάντηση αναμένεται να τεθούν τα ερωτήματα του αναπροσανατολισμού του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε πιο αριστερή κατεύθυνση, η σύγκλιση με την Αριστερά, καθώς και η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου που θα αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Στα πλαίσια της επιδίωξης αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί στην συνάντηση ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Στην συνάντηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί στο ζήτημα της λιτότητας, καθώς και στο ζητούμενο της οριοθέτησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην συνάντηση με πρόθεση να ενισχύσει με τις προοδευτικές κυβερνήσεις, δεσμούς, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πάνω στο ζήτημα της σύγκρουσης με την πολιτική της λιτότητας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του πρωθυπουργού σε αυτή τη συνάντηση είναι να τηρήσει τις ισορροπίες, κρατώντας ανοιχτούς του διαύλους με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, χωρίς όμως να ταράξει τα νερά στο κόμμα του.

Σήμερα θα συμμετάσχει σε συνάντηση προσωπικοτήτων την οποία διοργανώνει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.