​Για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την προσφυγική κρίση μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στην εκπομπή «HardTalk» του BBC.

Όσον αφορά στην οικονομία και σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει όπως απαιτούν οι δανειστές σε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε:

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Αναγκάστηκε να κάνει τη συμφωνία του Ιουλίου αλλά από τη στιγμή που φέρει την υπογραφή της θα την τιμήσει. Στόχος μας είναι να λάβουμε και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη από φόρους και όχι εισφορές».

Πρόσθεσε ακόμα πως μόνο το ΔΝΤ είναι εκείνο που εκφράζει έντονες αντιρρήσεις και ζητά πρόσθετα μέτρα και όχι όλοι οι δανειστές, ενώ απαντώντας σε σχόλιο ότι οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ θυμωμένοι με την κυβέρνηση και δεν την πιστεύουν, είπε:

«Η παρούσα χρονική στιγμή είναι η χειρότερη της προσπάθειας που γίνεται. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά».

Ερωτηθείς δε αν με τη δεδομένη κατάσταση της οικονομίας θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ο υπουργός Εργασίας απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως πιστεύει σε μια διαφορετική Ευρώπη, σε μια εναλλακτική και κοινωνική Ευρώπη που δεν έχει ως συνταγή τη λιτότητα.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος».

«Δε θεωρούμε λύση να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια αποθήκη εγκαταλελειμμένων ψυχών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και θέτει θέματα αξιών της Ευρώπης», είπε ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε:

«Θα υπερισχύσει η αλληλεγγύη ή οι μονομερείς ενέργειες»;

Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων επανέλαβε ότι «η δήλωση μετά το πέρας τη Συνόδου, απάλειψε τη φράση “τα σύνορα των Βαλκανίων έκλεισαν οριστικά”, ακριβώς διότι το κλείσιμο πίσω από τείχη δε θα λύσει το πρόβλημα».

Όσο για του πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα τόνισε πως δεν είναι υποχρέωση της Ελλάδας να στείλει πίσω στην Τουρκία του περίπου 30 – 35 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας διευκρίνισε όμως ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ για μετεγκατάστασή τους και κατανομή τους σύμφωνα με το σύστημα ποσοστώσεων.

«Κύριο μέλημά μας είναι να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη. Θα πρέπει να υπάρξει τρόπος να φύγουν προς την Ευρώπη», είπε.

Υπογράμμισε ακόμα πως παραμένει νομική υποχρέωση των άλλων χωρών-μελών να δεχθούν μετανάστες από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να εκδιωχθούν οι άνθρωποι αυτοί με τη βία, και άρα χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη.

«Η κυβέρνηση δε θα προβεί στη μαζική απέλαση μεταναστών και προσφύγων, καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης μία τέτοια ενέργεια χωρίς έλεγχο των συνθηκών στη χώρα υποδοχής θα ήταν παράνομη, αλλά και ανήθικη», είπε.

Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα ευθύνεται για το πρόβλημα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για ξενοφοβικές αντιδράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να επισημανθούν με αφορμή την είσοδο στη Βουλή της Σλοβακίας για πρώτη φορά ξενοφοβικού κόμματος.