​Μπορεί η Ελλάδα να ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης για την έξοδο από την ευρωζώνη για αρκετούς μήνες (με το ζήτημα να υποβόσκει και να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο κατά διαστήματα), αλλά το κοινοβούλιο της Φινλανδίας είναι αυτό που θα συζητήσει εντός των επόμενων εβδομάδων το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα!
Το σχετικό αίτημα για την προκήρυξη δημοψηφίσματος εξόδου από την ευρωζώνη, συγκέντρωσε 53.000 υπογραφές, περισσότερες από τις 50.000 υπογραφές που απαιτεί το Σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό για θέματα κοινοβουλίου Γιοχάνα Σαρχιμάα, η ημερομηνία δεν ��χει οριστεί ακόμα αλλά μια προκαταρκτική συζήτηση είναι πιθανό να διεξαχθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες.
Πάντως το ενδεχόμενο δεν θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο, στη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου , το 64% των Φιλανδών δήλωνε ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ το ίδιο επιθυμεί και η κυβέρνηση συνασπισμού.
Η πρωτοβουλία θεωρείται ενδεικτική όμως για τον μεγάλο βαθμό απογοήτευσης των Φιλανδών για το ενιαίο νόμισμα και την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους, ενώ και μόνο η συζήτηση, με��ά το «θρίλερ» το καλοκαίρι με την Ελλάδα, επιτείνει τον προβληματισμό για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Ο ευρωβουλευτής Πάαβο Βαϊρίνεν, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την εκστρατεία για την έξοδο από την ευρωζώνη, δήλωσε ότι κατέληξε στην απόφασή του όταν συνέκρινε την κατάσταση της οικονομίας της χώρας του με εκείνη της γειτονικής Σουηδίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης αλλά παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη.
Η φινλανδική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 0,4% πέρσι, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης λόγω της αύξησης του εργατικού κόστους, των προβλημάτων τ��ς εταιρείας τεχνολογίας Nokia και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία.