Γενική είναι πλέον η επίθεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, με αφορμή την επιβεβαίωση του κλεισίματος των συνόρων ως πρακτικής της ΕΕ (και όχι ως μονομερούς ενέργειας),με… tweet του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χθες το βράδυ, με την κυβέρνηση να διαψεύδει μεν αλλά και να επιβεβαιώνει ότι de facto τα σύνορα είναι κλειστά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από ΝΔ μέχρι ΚΚΕ, αντέδρασαν έντονα στην διαφοροποίηση, με την κοινή συνισταμένη να είναι ότι ο κ. Τσίπρας είτε δεν κατάλαβε τι υπέγραψε στις Βρυξέλλες είτε εξαπάτησε τα υπόλοιπα κόμματα στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Από το twitter μαθαίνει τι υπέγραψε ο κ. Τσίπρας

Όπως έγραψε το star.gr νωρίτερα η ΝΔ αντέδρασε και με δήλωση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter και απηύθυνε το ερώτημα αν «έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες», για να εισπράξει επιθετική ανταπάντηση από την κυβέρνηση, με ερωτηματικά για το αν υποκύπτει στους «ακροδεξιούς» του κόμματός του.

Λεβέντης: Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει ψευδή εικόνα

Νωρίτερα επίσης, μιλώντας στο Mega, o πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει τον Ντ. Τουσκ και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζει ψευδή εικόνα στο εσωτερ��κό.

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσίπρας, είτε κατάλαβε είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε είναι εξίσου επικίνδυνος

Στις επικριτικές αυτές δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει, ασκώντας κριτική και στην Ε.Ε. παράλληλα:

«Οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ, με τις οποίες “χαιρετίζει ως απόφαση των 28” το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ενισχύουν την άποψη η Ευρώπη απεμπολεί τις ευθύνες για το προσφυγικό και τις αρχές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και καθίσταται όμηρος των σχεδιασμών της Τουρκίας. Η Τουρκία παράλληλα προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις σε σχέση με κατοχυρωμένα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ δεν διστάζει με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού της επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, να υπονομεύει και τα όσα υποτίθεται ότι συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Τα μείζονα προβλήματα όμως για την Ελλάδα, είναι δύο:

Ότι ο κ. Τουσκ μιλά για «ομόφωνη απόφαση», διαψεύδοντας ευθέως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ότι ο κ. Τσίπρας «απάντησε» στις Τουρκικές προκλήσεις μόνο με «τριαντάφυλλα και χαμόγελα», αφήνοντας τις Τουρκικές διεκδικήσεις να εξελίσσονται εις βάρος μας. Συμπεραίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας, είτε κατάλαβε, είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε (και τι οι άλλοι απεργάζονται), είναι εξίσου επικίνδυνος».

Ποτάμι: Να απαντήσει ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας αν υπάρχει απόφαση των 28

Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet», ερωτά το Ποτάμι το οποίο ζήτησε από τον πρωθυπουργό «μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση».

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται συγκεκριμένα: «Απορία προκαλεί η δήλωση του κ. Τουσκ ότι ήταν απόφαση των "28" να κλείσει η «βαλκανική oδός» για τους πρόσφυγες. Με tweet, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε πως δεν πήρε τέτοια απόφαση το Συμβούλιο και ότι αυτοί που προσπάθησαν να απομονώσουν την Ελλάδα, απομονώθηκαν οι ίδιοι. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».

ΚΚΕ: Μνημείο πολιτικής εξαπάτησης

Για «μνημείο πολιτικής εξαπάτησης» κάνει λόγο το ΚΚΕ το οποίο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Οι δηλώσεις του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, το «σφράγισμα» των συνόρων από τις χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» κι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα έγινε, και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημη πολιτική της ΕΕ».