Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενδεχόμενο μαζικής εισόδου προσφύγων σε Ιταλία και Αλβανία, μετά το σφράγισμα της αποκαλούμενης «βαλκανικής» οδού.
Αν και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, υποστηρίζοντας σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας», η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ανέφερε ότι προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση υλοποίησης του συγκεκριμένου σεναρίου.
Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη, υπήρξε ενημ��ρωση από τη Frontex αλλά και από τα αρμόδια κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ.
«Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» ανέφερε η ίδια, τόνισε η Μπερτό.
«Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά και να παρα��ηρούμε την πραγματικότητα. Η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μία άλλη ροή» παραδέχθηκε πάντως και ο Α. Αλφάνο, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι η κύρια ��ροτεραιότητα στη φάση αυτή είναι να μειωθούν σημαντικά οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, όπως έχει αποφασίσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Αλβανία για συζητήσεις με τον ομόλογό του για το προσφυγικό.