​Στη χρονική στιγμή που διεξάγεται η συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία, στιγμή που όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσεις και προκλήσεις και όπου διεξάγεται η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΟΟΣΑ.

Όπως τόνισε, τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και αυτό γιατί όπως είπε, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με βάση τις ανάγκες της, αλλά τα πραγματικά δεδομένα.

Σχολιάζοντας την οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας, τόνισε πως αποτελεί ένα δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010 – 2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας και της σημασίας της καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς επίσης και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε.

Επεσήμανε επίσης ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ πάλι, υπογράμμισε ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους.

«Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους. Τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», είπε και πρόσθεσε:

«πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων. Θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από παγιωμένα συμφέροντα που θα νιώσουν ότι θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση όμως πρέπει να επιμείνει, γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια θα δημιουργήσουν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον».

Απευθυνόμενος τέλος στον ελληνικό λαό είπε: «Έλληνες μπορείτε να συνεχίζετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ».