​«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε μάλιστα σε έντονο ύφος ότι δεν πρόκειται να ευχαριστήσει κανένα κράτος που παραβίασε τις αποφάσεις της ΕΕ και κατέφυγε σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος, το έκαναν ακόμα μεγαλύτερο.

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της απόφασης της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Οι μεμονωμένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα. Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς, τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι' αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Ελλάδα ζητά τη γρήγορη ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας και των επανεισδοχών από την Τουρκία και κατέληξε:

«Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούμε την ενιαία δράση».